top of page

קראו קטעים מתוך הספר "ניהול חיובי" 

מאת יהודה בידרמן

 

תוכן העניינים   פתח דבר    על המחבר    כיצד בנוי הספר    שער ראשון

פתח דבר

בעולם המורכב שבו אנו חיים, הקושי לנהל הולך וגובר. מנהלים בכל הארגונים מחפשים עוד כלים ועוד זוויות על מנת לסייע לאנשיהם לעבוד באפקטיביות. הניהול החיובי מציע עקרונות פשוטים להפעלה, אשר השפעתם גדולה. אני מאמין שהרעיונות והכלים שעליהם תקרא בספר זה, יסייעו לך המנהל לשנות את נקודת מבטך ולהפוך למנהל חיובי.

 

באוגוסט 2011 שהיתי בחופשה משפחתית באי קוס שביוון; כהרגלי לקחתי עמי לחופשה מספר ספרים ובהם ספרו של מרטין זליגמן, "אושר אמתי". הספר עוסק בהולדת הרעיון שנקרא כיום "פסיכולוגיה חיובית". מאחר שהייתי אז כחודש לפני יום הולדתי ה-50, היה זה זמן מתאים ביותר להתבוננות על חיי. קריאת הספר עודדה אותי לבחון את השאלה, האם אני מאושר?

 

בעזרת הנושאים שעלו והשאלונים בספר, התחלתי לראות עד כמה הנושא משמעותי. עד כמה משמעותית הבחירה האישית במיקוד בחצי הכוס המלאה, עד כמה האושר שלנו תלוי מאוד בעבודה הפנימית שלנו על עצמנו וביכולת שלנו לגרום לעצמנו להרגיש טוב.

 

מאחר שאני אוהב ליישם בעצמי דברים שאותם אני קורא, החלטתי לחגוג את יום הולדתי ה-50 על פי רוח הספר. באחד הקטעים מצביע זליגמן על החשיבות הרבה של נושא הכרת התודה. על פי מחקרים רבים, אנשים שכתבו יומני תודה ואף הביעו תודה כלפי אנשים משמעותיים בחייהם, חוו אחר כך תקופה ארוכה של סיפוק ושל הרגשה טובה. לכן, ביום הולדתי ה-50 הזמנתי את מרבית האנשים שלהם הייתה וקיימת השפעה משמעותית על חיי. לרובם, ואם להיות כן - לכולם, מעולם לא אמרתי תודה, מעולם לא ציינתי בפניהם עד כמה הם חשובים לי, וכמה עמוקה היא השפעתם על חיי. אף שעם חלקם אינני נמצא כיום בקשר, ועם חלקם הקשרים רופפים, כולם הגיעו בהתלהבות. במהלך האירוע כתבתי לכל אחד תודה מיוחדת וקראתי אותה בפני כולם. משתתפי האירוע היו מאוד נרגשים, וחודשים אחר כך עדיין סיפרו לי על כך. אולם ההשפעה הרבה ביותר הייתה עליי; במשך קרוב לשנתיים גלי הרגש החיובי מהאירוע לא הרפו ממני, ועד היום כאשר אני נזכר בו, אני מתרגש.

 

במהלך האירוע רציתי לומר תודה מיוחדת לאמי. אני חושב שסיפורה המרתק ומעורר ההשראה הוא הגרעין של עולם הפסיכולוגיה החיובית. בזמן כניסת הנאצים לצ'כוסלובקיה הייתה אמי נערה צעירה והיא נלקחה יחד עם אמה למחנה הריכוז אושוויץ. היא איבדה את הוריה ושניים מאחיה, הצליחה לשרוד ועלתה לארץ על גבי אניית המעפילים "אקסודוס". למרות האירועים הללו נישאה אמי, גידלה ילדים וחיה חיים מלאי משמעות. כיום היא בת 87 ועסוקה בציור, באפיית עוגות ובטיפול בגינה והיא שמחה בחלקה. במשך שנים ארוכות תהיתי כיצד הצליחה, למרות המאורעות הקשים, לחיות בצורה כה מכובדת ומעוררת התפעלות. כיום ברור לי שלפחות חלק מהתשובה קשורה בגישתה האופטימית וביכולתה ליהנות הנאה עצומה מדברים קטנים אשר נמצאים מסביבה - פרח שפורח בגינה, ציור יפה, נכד או אורח, ספר או סרט. יכולת מופלאה זו ליהנות מהרגע וגישתה האופטימית סייעו לה להתמודד, לחיות ולאהוב. במהלך האירוע שתואר קודם הודיתי לה על כך שהצליחה לאפשר לנו ילדות חמה ואוהבת ולימדה אותנו כיצד ניתן, למרות אירועים קשים בחיים, להסתכל על חצי הכוס המלאה.

 

בעקבות ההתנסות האישית התחלתי להעמיק את קריאתי בעולם הפסיכולוגיה החיובית ואט אט התחלתי לשלב בחיי המקצועיים סדנאות, הרצאות ולבסוף תהליכי שינוי ארגוני ברוח זו. הגישה התבררה כמעניינת ומועילה במגוון גדול של מצבים: מנהל אשר חש שאינו יכול יותר להתקדם, ולמד ליהנות ממצבו העכשווי; צוות הנהלה שהיה תקוע במרה שחורה, ולמד לנתח את הצלחותיו ולפרוח; צוות ותיק שהיה עסוק בקיטורים על תגמולים, ולמד להפנות אנרגיה לעשייה; וארגונים שלמים שרצו לשנות שפה ותרבות ארגונית.

 

במהלך השנתיים האחרונות, שבהן שילבתי את גישת הפסיכולוגיה החיובית בסדנאות, בתהליכי שינוי ובתהליכי ייעוץ אישי, החלו המנהלים להעלות שאלות. השאלות היו מגוונות, חלקם נגע ברעיונות שהעליתי וחלקם נגע בקושי ליישם את הגישה. שאלות אלו והצורך לתת עליהם מענה דחפו אותי לכתיבתו של ספר זה. במיוחד עוררה את נחישותי שאלתו של אחד המנהלים שעמם עבדתי אשר אמר, "אתה בעצם מדבר כאן על שינוי תפיסה, אתה מדבר על ניהול חיובי, אולי קודם תסביר לנו מה זה?" במהלך הזמן כתבתי לעצמי שאלות רבות נוספות, אשר חזרו על עצמן בניסוח כזה או אחר. התשובות לשאלות אלו מהוות את הבסיס לספר שאותו הנך קורא. את שמו של הספר שאלתי גם מתוך שאלתו של המנהל הסקרן. לאחר עוד מספר חודשים שבהם עסקתי בנושא, חשבתי לעצמי שהמנהל צדק - אכן יש כאן שינוי תפיסתי; הניהול החיובי שונה במהותו מהרעיון שתפקידו של המנהל הוא לפתור בעיות. בבסיס של תפיסת הניהול החיובי עומדים הרעיונות שלפיהם הגברת רגשות חיוביים תורמת להצלחה, ותפקידו של המנהל הוא לגרום לכך: הרעיון שניתוח הצלחות - יותר מאשר ניתוח של בעיות - הוא שיגרום לאנרגיה גבוהה וידחוף למצוינות, והרעיון שמיקוד בחוזקות - במקום לנסות לתקן חולשות - גורם לאנשים לעבוד ביתר התלהבות ולהצליח יותר.

 

הספר בנוי על בסיס כל אותן שאלות שעלו במהלך הדרך, והוא כתוב כשיחה ביני לבין מנהל סקרן, אשר מחד גיסא רוצה להוביל את הגישה בארגון שאותו הוא מנהל, אולם מאידך גיסא עולים בו ספקות ושאלות. הספר ייתן מענה לשאלות אלו על ידי מושגים מרכזיים ומחקרים מרכזיים מעולם הפסיכולוגיה החיובית, אולם בעיקר על ידי כלים פרקטיים שבעזרתם ניתן לעבור ממיקוד אנרגיה בשלילי למיקוד מתוך בחירה בחצי הכוס המלאה.

 

החזון האישי שלי כולל שני מרכיבים:

  1. גישה פרקטית: להמשיך ולשנות את נקודת המבט של העובדים והמנהלים ממיקוד במה שאינו עובד - השלילי, החולשות והבעיות, אל עבר מיקוד אנרגיה רבה יותר בכישרונות, ביכולות - במה שעובד. זאת על מנת להבטיח הצלחה עסקית רבה יותר. מרכיב זה כולל בתוכו את הרעיון שניהול חיובי יוכל להביא אותך, המנהל, אל עבר הצלחה עסקית רבה יותר.

  2. עמדה ערכית: אמנם כולנו עובדים גם על מנת להתפרנס, אבל הגישה שאותה אני מציע, תוביל את אנשיך לחיים מאושרים יותר. אני מאמין שכל עובד זכאי להיות מאושר. אנו מבלים את מרבית שעות הערות שלנו בעבודה. אחריותו האישית של המנהל לאושרם של עובדיו גדולה ממה שמרבית המנהלים נוהגים לחשוב. ההשפעה שלך כמנהל על אושרם של כל אחד ואחד מעובדיך עצומה. לספר זה יומרה ערכית לסייע ליצירת סביבת עבודה טובה יותר, חיובית יותר, אשר תתרום לאושרם של אנשים בעולם העבודה.

 

על מנת להפיק את מרב התועלת מהספר, אתה מוזמן לקרוא אותו ובתחילה לתרגל בכתב את הדברים אשר קשורים אליך. לאחר התרגילים האישיים תהיה מחובר לנושא, ותקוותי שכבר תהיה בקרבך מוטיבציה לשינוי אישי בתפיסה. אני ממליץ לך לסמן לעצמך במהלך הקריאה את כל התרגילים והרעיונות אשר אותם תרצה ליישם. לאחר שתסמן מספר נבחר של רעיונות ותרגילים, אני ממליץ לך לבנות תכנית ולפרוש אותם על פני מספר שבועות. שינוי גישה אינו משימה של "זבנג וגמרנו" - הדבר דורש מאמץ ומחויבות. אולם אם אתה חש שגישה זו "מדברת" אליך, אני בטוח שתיהנה מהתהליך. לאחר עיסוק של שלושה חודשים בהטמעת הרעיונות, אני בטוח שתחוש שינוי.

 

חשוב לציין שהפסיכולוגיה החיובית היא תחום מחקר וייעוץ אשר נמצא בתהליכי התפתחות. חלק גדול מהרעיונות הקיימים הוכחו ברמה המחקרית, אולם לא נצבר עדיין ניסיון רב במרבית הכלים וההתערבויות. ספר זה הוא ניסיון להעמיק ולהפוך הרעיונות המחקריים לידע שימושי עבור המנהל. בכך אני מקווה שנוסף על התרומה האישית שלך, נתרום יחד לפיתוח התחום.

 

אני מאחל לך קריאה מהנה, אולם לא פחות מכך - הצלחה ביישום הגישה!

 

 

על המחבר

יהודה בידרמן הוא פסיכולוג ויועץ ארגוני, במשך למעלה מ-20 שנה הוא מייעץ לארגונים מובילים במשק הישראלי בתהליכי שינוי, פיתוח עבודת צוות ופיתוח מנהלים. במהלך השנים ייעץ יהודה לארגונים מובילים במשק הישראלי, לחברות היי טק, בנקים, חברות ביטוח, יצרניות מזון, חברות תרופות, חברות קמעונאיות, יבואניות רכב, חברות ביוטכנולוגיה, חברות תעופה ועוד. נוסף על כך ייעץ יהודה לארגונים רבים במגזר הציבורי והממשלתי וכן לעסקים משפחתיים ולעסקים פרטיים.

 

המחבר הוא גם יועץ בכיר לשעבר בבית הספר למנהיגות של צה"ל, שבו עסק בייעוץ למפקדים בכירים וליחידות במערך הלוחם של צה"ל. יהודה הוא בעל תואר ראשון בפסיכולוגיה ובמדעי המדינה ותואר שני בפסיכולוגיה ארגונית (בהצטיינות) מאוניברסיטת בר אילן. חבר בכיר באיגוד הישראלי לפיתוח ארגוני (איפ"א) וחבר בהסתדרות הפסיכולוגים. במקביל לעבודת הייעוץ הוא מרצה בתכניות לתואר שני במנהל עסקים ופסיכולוגיה באוניברסיטאות ובמכללות ומדריך יועצים ארגוניים בתחילת דרכם.

 

יהודה נשוי לאורית, אב לגלי, לרוני וליובל ומתגורר בתל מונד. ניתן ליצור עמו קשר במייל: ygud@zahav.net.il

 

 

כיצד בנוי הספר?

הספר בנוי מארבעה שערים שמתפתחים בהדרגה: הראשון עוסק ברקע המחקרי ובהבנת המושגים המרכזיים בעולם הפסיכולוגיה החיובית; השני שם דגש על שינוי עמדה פנימית שלך כלפי עצמך; השער השלישי מתמקד בשגרות הניהול ובהשפעה אחד על אחד; והשער האחרון מרחיב את היריעה לתהליכים קבוצתיים וארגוניים.

נסקור בקצרה כל אחד מהשערים.

 

שער ראשון: ניהול וחיוביות - הילכו יחדיו?

בשער זה תוכל להכיר את עולם הפסיכולוגיה החיובית ואת החיבור שלה לעולם הניהול.

שאלות מרכזיות שבהן יעסוק השער הראשון:

  • מה הם המאפיינים העיקריים של ניהול חיובי?

  • מה היא פסיכולוגיה חיובית?

  • במה שונה גישת הפסיכולוגיה החיובית מגישות רוחניות כמו בספר "הסוד"?

  • כיצד נסביר ארגונים אשר הצליחו עסקית באווירה שלילית ובלתי מפרגנת?

  • בסופו של שער זה תוכל למדוד את עצמך ולהעריך "האם אתה מנהל חיובי?"

 

מטרתו של שער זה לצייד אותך הקורא בהנחות היסוד ובתשתית המחקרית אשר הובילו לתפיסת הניהול החיובי.

 

שער שני: להתחיל מבפנים, כיצד אוכל לשנות את הרגליי, ולהפוך את עצמי למנהל חיובי יותר?

בשער זה תמצא סדרה של רעיונות, תרגילים ופעילויות להתבוננות עצמית, אשר יסייעו לך לשנות את עצמך ולהקדיש קשב רב יותר לממד החיובי.

ממד זה כולל התייחסות לשאלות כגון:

  • מה עושים כדי להפוך להיות חיובי יותר?

  • מהו המינון הרצוי בין רגש חיובי לרגש שלילי?

  • מה תפקידם של רגשות שליליים, וכיצד אפחית אותם?

  • כיצד אוכל להיות יותר אופטימי?

  • כיצד אתחבר לחוזקותיי?

 

השינוי חייב להתחיל אצלנו פנימה. לאחר שתחוש שינוי פנימי, תוכל להשפיע על אנשים אחרים.

 

שער שלישי: אחד על אחד, כיצד לנהל באופן חיובי?

חלק זה עוסק בפעילותו היומיומית של המנהל. בשער זה תמצא שיטות וכלים לניהול חיובי אחד על אחד.

השער עוסק בנושאים כמו:

  • כיצד למלא את ה"דלי" של האחר ברגשות חיוביים?

  • בקרה חיובית - כיצד לבחון עמידה ביעדים באופן בונה ותומך?

  • חניכה חיובית - כיצד ניתן לחנוך אחרים חניכה התנהגותית ללא "חפירה" פסיכולוגית?

  • "ריאיון מוקיר"

  • ניהול מבוסס חוזקות

  • כיצד לשנות גישה מול קולגה קשה שעמו הנך נמצא בממשק עבודה?

 

בשער זה תמצא רעיונות וכלים לניהול חיובי של הממד הבין אישי. פעולות ניהוליות אשר בדרך כלל מייצרות רגשות שליליים, כגון תהליכי בקרה וניהול ממשק קשה, יכולות להתבצע אחרת. שימוש בכלים שעליהם תקרא בשער זה, יסייע לך לשנות הרגלים ולעבור לניהול חיובי.

 

שער רביעי: יחד חיובי - כיצד לנהל צוות ולהוביל שינויים בארגון בגישת הניהול החיובי?

שער זה עוסק בתהליכים ארגוניים רחבים יותר. כאן תוכל ללמוד כיצד לגרום לרוח צוות חיובית ולהוביל שינוי ארגוני המבוסס על הצלחות, חוזקות ורגשות חיוביים. הנושאים המרכזיים בחלק זה:

  • יצירת עבודת צוות מכיוון חיובי

  • הובלת שינוי בארגון

  • תהליך הערכת עובדים בגישת "חקר מוקיר"

  • כיצד נוכל לקדם אושר בעבודה?

 

כיצד להפיק את מרב התועלת מהספר?

אתה מוזמן לקרוא את הספר ולתרגל בכתב את התרגילים והפעילויות להתבוננות עצמית. התרגול בכתב חשוב מאוד ותורם לחוויה עשירה יותר. הניסיון מלמד שתרגול בכתיבה מגדיל מאוד את היישום. לאחר קריאת השער הראשון והיכרות עם עולם המושגים של הניהול החיובי, אני מניח שתהיה פתוח לתחילת ההתנסות האישית.

 

הדברים אשר מופיעים בשער השני, "להתחיל מבפנים", מכוונים אליך פנימה. חשוב שתחוש את השפעת הרעיונות עליך ברמה האישית, ועל כן חשוב שתתרגל אותם במשך זמן מה. לאחר התרגילים האישיים, תכיר מקרוב את הנושא, ותקוותי שהוא ימצא חן בעיניך, ועקב כך תפעם בך המוטיבציה להפוך למנהל חיובי.

 

לאחר מכן אני ממליץ לך להתחיל לנסות בהדרגה את הרעיונות המוצעים בשער השלישי, "אחד על אחד". כדאי להתחיל מהרעיונות הקלים יותר למימוש, כמו "למלא את הדלי". אל תמהר! התחל בצעדים קטנים ושמור על עקביות. הניהול החיובי דומה יותר לאימון גופני מאשר למהפך תודעתי חד. בהדרגה התחל לנסות רעיונות נוספים, בכל פעם רעיון אחד. ייתכן שחלק מהנושאים ידרשו בתחילה סיוע של יועץ חיצוני.

הרעיונות בשער הרביעי, "יחד חיובי", מורכבים מעט יותר. חלקם ניתנים לביצוע עצמאי, אך בחלקם אני ממליץ לך להיעזר בצוות משאבי האנוש בארגונך או בייעוץ חיצוני.

 

במהלך הקריאה אני ממליץ לך לסמן לעצמך את כל התרגילים והרעיונות אשר אותם תרצה ליישם בהמשך. לאחר שתסמן מספר נבחר של רעיונות ותרגילים, אני ממליץ לך לבנות תכנית ולפרוש אותם על פני מספר שבועות. שינוי גישה איננו משימה של "זבנג וגמרנו" - הדבר דורש מאמץ ומחויבות. אולם אם אתה חש שגישה זו "מדברת" אליך, אני בטוח שתהנה מהתהליך. לאחר עיסוק של שלושה חודשים בהטמעת הרעיונות, אני בטוח שתחוש שינוי.

פתח דבר
על המחבר
כיצד הספר בנוי

לחצו כאן לרכישת הספר

bottom of page